Muzej vazduhoplovstva

Kultura

Share:

Vodič vam garantuje popuste od 10-50%

Naručite Vodič online, uštedite 20% i saznajte konkretne popuste za svaki od preko 100 subjekata u Vodiču


Info


Opis


Vazduhoplovna riznica na aerodromu "Nikola Tesla", ove godine obeležava pedeset godina od svog osnivanja.

Posetiocima koji prilaze pristanišnoj zgradi aerodroma "Nikola Tesla", uvek privuče pažnju veliko okruglo zdanje sa staklenom fasadom koja podseća na "čudnu vanzemaljsku pečurku" izraslu usred izbrazdanih sremačkih njiva. Oko pečurke raspoređeni su brojni vojni i civilni avioni, radari i druga čuda vazduhoplovne tehnike, što vas uveri da ste se našli pred Muzejom vazduhoplovstva, za koji je objavljeno da tokom ove godine obeležava pedeset godina od svog osnivanja.

U hronici ove već vremešne institucije može se pročitati da je na inicijativu grupe entuzijasta osnovana februara 1957. godine pri Komandi ratnog vazduhoplovstva u Zemunu, da je prvu izložbu otvorila maja 1960. na starom beogradskom aerodromu, a da su se u akciju njenog izrastanja ubrzo uključile i domaće civilne vazduhoplovne institucije i preduzeća.

Krajem šezdesetih godina, svi zajedno su doneli odluku da izgrade novu modernu zgradu za Muzej na međunarodnom aerodromu "Beograd" kod Surčina.

Izgradnja velikog i složenog objekta, površine od preko 10.700 metara kvadratnih, otpočela je polovinom sedamdesetih godina, ali usled brojnih tehničkih i materijalnih poteškoća, trajala je duže nego što je to bilo planirano.

Izgradnja Muzeja privedena je kraju tek 1988. kada je otpočelo i postavljanje prve stalne izložbe, koja je svečano otvorena za javnost 21. maja 1989. godine.

Već ste bili ovde? Voleli bi da čujemo vaše mišljenje.

    Kako su drugi glasali:

  • Ambijent:

  • Osoblje:

  • Higijena:

  • Cena/Kval:

  • Prosek:

comments powered by Disqus

Vrati se na početak